Artikel i Norra Skåne om Askungen Vitals miljöpris

 
  Bo Pedersen och hans företag Askungen Vital fick ta emot pris för sitt miljöarbete. Foto: Henrik Nordell  

Av Henrik Nordell 8 JUNI 2009 16.59 (UPPDATERAD 17.01)

MARKARYD. Centerpartiet i Markaryd har som tradition att varje år dela ut ett miljöpris för en betydande miljöinsats till någon i kommunen. Detta året gick priset till företaget Askungen Vital.

Priset delades ut i torsdags, det vill säga dagen före Världsmiljödagen den 5 juni. Pristagarna fick då presentera sin verksamhet och ta emot ett diplom från centerpartiet.
– Det är en positiv upplevelse, främst för att centerpartiet ger mig priset. Jag tror på att de värnar om miljön och vårdar skogen, säger Bo Pedersen, grundare för företaget.
– Jag har ett genuint intresse för miljö, det måste man ha för att driva en verksamhet idag. Vi på vårt företag hjälper till att säkra framtiden, säger han.

Askungen Vital fick priset för att ha utvecklat ett system för askåtervinning till skogsmark och som ska stärka det ekologiska kretsloppet. Företaget arbetar med att ta tillvara aska från biobränsleeldade värmeverk och att återföra askan till skogen för att minska försurning och förbättra näringsbalansen.
– Det är styrelsegruppen i vår centerkrets som utsett pristagarna och de ska ha gjort något för att uppmärksamma miljön, säger Yngve Sunesson, ledamot i kommunfullmäktige (c).
– Vi har haft Askungen Vital i tankarna i flera år, de är välförtjänta att ta emot priset, fortsätter han.

På företaget arbetar just nu sju personer och har sedan år 2000 sysslat med att sprida aska i de sydsvenska skogarna. Bo Pedersen säger dock att det idag finns en brist på aska för hans företag och att även Hässleholm och andra orter borde släppa ifrån sig resterna från sina värmeverk.
– Förhoppningsvis kan alla näringsämnen vi tar från skogen ges tillbaka där de hör hemma. Vi genomför den sista delen av kretsloppet, säger Bo Pedersen.

Även centerpartiet i Markaryd har jobbat mycket med miljön, bland annat genom att föra fram planer på vindkraftsverk i kommunen redan för ett tiotal år sedan.
– Vi jobbar främst politiskt med att kämpa för miljön, säger Yngve Sunesson.

 

     

          Till toppen på sidan