SVEBIO:s GROT-seminarium

 med studiebesök hos Askungen Vital AB
 

 


2009-06-01 var vi inbjudna av SVEBIO för att informera om hur och varför man återför bioaska till skogen.

Det var en solig och varm dag, faktiskt var det värmerekord på många ställen i Sverige, så det var det bästa tänkbara väder för en skogsupplevelse.

Det var så många deltagare att transporten blev uppdelad på 2 bussar, så varje grupp fick ha varsin presentation. Kl. 15.00 kom första bussen med gäster från 28 nationer, (bland annat från Canada, Japan, Uruguay, Honduras, Danmark, Finland och Holland) till Björköby, där vi hade planerat att visa hur man sprider aska och varför detta görs.

 


 

 

Presentationen gjorde vi på engelska pga. av de många olika nationaliteterna. Språkproblemen löstes med hjälp av en japansk simultantolk, väldigt spännande, även om jag kom av mig ibland… men det löser upp med ett gott skratt. Gunnar Thelin förklarande jättebra om markkemin och vilka konsekvenser uttag av biobränsle har för mark och träd, om det inte görs kompensation för dessa förluster av näringsämnen.

 


 

 

Sedan demonstrerade Henrik hur det ser ut när man kör med maskinen i skogen. Det blev många intresserade frågor om konstruktion, teknik och den allmänna vardagen i skogen.

 


 

 

Många var förvånade över att man betalade pengar för att lägga tillbaka aska till skogen när inte man fick betalt från skogsägaren, och att man inte bara förvarade askan i en hög någonstans, som man gör i andra länder där miljöpolitik inte ligger så högt på dagordningen.

 


 

 

Än en gång fick man känslan av att vi i Sverige lever i ett samhälle där vi är långt före stora delar av världen när det gäller att utnyttja jordens resurser på ett hållbart och miljöriktigt sätt.

Det finns en jättelik potential för förnybar energi i stora delar av världen som, om den används rätt, kan spara världen för enorma mängder av CO2 utsläpp!!!
Sverige har mycket erfarenhet att dela med sig av. Så vi bör lägga oss i selen, för att vara med där de världspolitiska besluten tas, så vi kan göra vårt för att utvecklingen går på rätt håll.

Vi hoppas att vi sådde ett frö av miljötänk, som kan spira runt om i världen!

 


 

 


STORT TACK TILL:
Svebio för att vi fick vara med på detta seminarium och för att de hade planerat så bra, så allting kändes lugnt även om det skulle koordineras två bussar fyllda med människor från så många olika nationer.

Gunnar Thelin som ställde upp för oss och på ett fantastiskt sätt svarade på frågor om markkemi, biobränsleuttag och askåterföring, och varför detta hänger ihop med ett hållbart skogsbruk och även en hållbar energipolitik.

Med vänliga hälsningar

Karina Pedersen
Askungen Vital AB

 

 

                   
 

Till toppen på sidan